Monday, December 15, 2008

++ karena cinta.oh.++

assalammualaikum...

entry aku kali ni adalah tentang cinta...sebenarnye dah a few times aku nak menulis tentang cinta,tapi setiap patah perkataan tu sekadar tertulis kat minda je..susah sangat aku rase nak potray kan di screen..tah....maybe sebab nak tulis pasal cinta kena ambil mood kan..hoho...

bila cakap pasal cinta, maybe ade yang tersenyum2 sorang depan screen...membayangkan perjalanan cinta yg indah la tuh! n maybe jugak ade yg berkerut muke...terkenangkan cinta yg tak kesampaian...n mungkin ade yg tercengang-cengang sbb sepanjang die hidup ni, tak penah lg die rase ape itu cinte!sucinye oh...tapi memang ade eh org yang belum berkesempatan merasai nikmat cinta....yang tengah berbahgia mungkin kate "ruginye tak penah becinta!".tapi yg asik kecundang maybe kate "elok la tak kenal cinte.buat seksa zahir batin je!!!"...hahaha....pade aku...cinta itu indah...jika 2hati same2 merasainye...

aku percaye kebanyakan yg bercinte sentiase berdoa agar hubungan yg dibine dpt dipanjangkan hingga ke ikatan perkahwinan n seterunye berkekalan hingga ke akhir hayat...ramai yang doanye termakbul.n ramai jugak yang kecundang di pertengahan jalan...percintaan umpama suatu perjalanan yang panjang ke suatu destinasi...kalau cukup kesabaran serta bekalan yang dibawa,insyaAllah selamatlah tiba ke tempat dituju.terbinalah mahligai impian yang diidam-idamkan...bagi yang kecundang,parah lah luka dihati........

sepanjang lebih 22 thun ni,aku jugak pernah gagal mempertahankan hubungan...sakitnye putus cinta ni memang susah nak gambarkan...susah nak dikongsi dengan orang lain...orang lain boleh bagi nasihat n kekuatan, tapi tak sikit pon merasai apa yang kita rasa...sukarnye nak normalkan balek hidup...susahnye nak berdepan dgn kenyataan...susahnye nak hentikan airmate...susahnye nak buang kenangan....susahnye nak singkirkan bayangan...susahnye nak lupekan impian....susahnye nak sedarkan diri bahawa sumenye sudah berakhir........

kadang2 kite berharap sumenye hanye mimpi....namun bile terjage, kite masih ditempat yg same...masih mencium baju c die, masih menatap gambarnye...masih setia menghubungi walau kite sedar diri tak diperlukan lg...rase malu kite buang jauh2 demi memperjuangkan sebuah cinte n harapan yg masih tersisa....

berape ramai yg hilang waras kerana cinta???berapa ramai yg sanggup merosakkan diri kerana kecewa???aku pon penah jadi bodoh....aku tau...aku paham....kite sedar tindakan kite bodoh n takkan boleh kembalikan die pade kite, n yet kite still teruskan jugak...aku pon taktau tuk ape...sekadar nak puas n turutkan hati yg kecewa...sedangkan badan sendiri yang merana....

tujuan aku menulis kalini bukan untuk mengenang episod cinte aku yang da lepas....aku bahgia dgn ape yg aku milikki harini...sebuah cinte yg paling sempurna pernah aku rasai...aku menulis kerana ade kawan2 aku diluar sane yg sedang berduka...mereka tahu siapa mereka...aku harap tulisan ini memberi sedikit kekuatan untuk mereka meneruskan perjalanan hidup...aku tahu tak mudah nak kembali tersenyum seperti dulu...it takes time...tak sape boleh tolong kite to get through diz melainkan diri sndiri....

aku mahu kawan2 aku ini, yang benar2 ku anggap kawan, tabah menghadapi ujian Allah...aku tahu peritnye sekeping hati itu menanggung derita...sakitnye badan menanggung rindu...kecewanya impian tak tercapai....tapi percaya lah sahabat...ada hikmah di sebalik segala kedukaan hari ini...mungkin kite tak dapat hikmahnye dalam sehari dua...tapi percayalah, suatu hari nanti kite akan sedar segala yg berlaku ini adalah yg terbaik untuk hidup kite....waktu itu kite akan berterime kasih dan mengucapkan syukur.......

kepade mereka yg tahu siapa mereka....tolong jangan buat benda bodoh.tolong jangan rosakkan diri.tolong jangan seksa diri.teruskan menangis jika itu mengurangkan beban....percayalah...suatu hari nanti airmata kite akan kering sendiri...kite takkan lagi menangis...sebab waktu tu kite dah mampu menerima kenyataan...pecayalah pade ketetapan dan tetentuan Allah...gagal hari ni tak bermakne gagal selamanye...mungkin die akan kembali...tak sape yg tahu kan?

aku.sayang.kamu.
::tabahlah::

nota kaki : untuk insan yg teramat kucintai..dirimu adalah yg terbaik pernah kumilikki..same2lah kite jage hubungan kite agar diberkati Allah.

6 comments:

desbliss said...

Hati ini mengatakan sesuatu walau sudah pon hati neh telah berkata2 pada entry yg baru jea berlansung...

Me...tompang hepi bahagia n can't wait u both naek pelamin lantas menjemput i menjadi flower girl pd majlis itut..hehe

Hurm....nice post, errr...sgt2 nice actually coz u make me think thru n....errr hurmm it's good. Hehe...eh..speechless n typeless lak...i'm lost tetiba, terbang dibawa angin.

I wish i am what i am unfortunately i'm currently not what i am..n...lost...yeap i'm lost to nowhere, can i back to the old days...then i guess i can smile smpi tinge....siyes..sumpah...hehehe. When those feeling will be back...or i kna search using the latest GPS kot...jauh la dia sesat...jauh sgt2...i'm starts to mumbling n it's seems like no ending of typing coz i've become hyperactive...owhh, pliss stop me from typin coz it'll makes me feels really bad bout my fate...

OK...i'm stop...

daaa...
thnx lya....

wink while cryin....huhu

Cik Mira said...

sangat2 btol ape yg u ckp liya..
setiap manusia penah mengalami perasaan cinta, tak penah becinta, dikecewakan, bahagia. sume tu memberikan pengalaman kepada setiap manusia di muka bumi ini tentang kehidupan. wah ape aku merepek ni. alhamdulillah dgn setiap kedukaan yg dilalu selama ini dibalas dgn menemui insan sebaik dia.. alhamdulillah. bahagia :)

::LiYa:: said...

to bliss:
thanks for ur comment wpon ur comment da ala2 nak post entry baru kat page i.ahaks.btw,reely i appreciate u for reading it...i hope u'll be stronger...n as i said...who noes?maybe u'll get her back...n diz tym,die dtg sbagai ur dearie hunny yg baru.yg sepeti u arap2kan...i noe u never stop praying for it.i'll pray too...we all pray d best for u....=)

::LiYa:: said...

to cik mira:
thanks for dropping by!hehehe...
bg kite yg sedang meniti perjalanan yg panjang ini, same2 la kite berdoa kite slamat tibe ke destinasinye....amin....

yuny said...

kadang2 kite berharap sumenye hanye mimpi....namun bile terjage, kite masih ditempat yg same...masih mencium baju c die, masih menatap gambarnye...masih setia menghubungi walau kite sedar diri tak diperlukan lg...rase malu kite buang jauh2 demi memperjuangkan sebuah cinte n harapan yg masih tersisa....

~~ sangatlah mendalam n betul2 berlaku pada diriku... huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~

::LiYa:: said...

i've been in those shoes lalynk!
b strong!u noe u'll survive!