Sunday, February 15, 2009

++ CuRaNg ++

semalam [13 feb] aku time panggilan dari one of my bestfrens.
die kate kakak die [ aku close jgk dgn akak die] da break off.
aku terkejut sbb a few times aku g KL last yer,
aku n mR Z akan lepak ngan bestfren aku neh,
bersame kakaknye n bf kakak die...
dorang siap plan nak dtg knduri tunang aku 9 mac ni,
n tetbe kua cite da clash..
aku tnye la nape ley clash...
menurut best fren aku....

laki tu rupenye masih mude
[akak tu 24]
laki tu cakap umo die 25,
tp rupenye baru 21.
[yekkk!dulu aku pggil mamat tuh "abg"]
bile dorang g serang laki tuh,
terbongkar 1 rahsie yg sgt besar.........

rupenye laki tuh da kawen.
wife die umo 19.
ade anak umo 2thun.
n wife die tuh sdg pregnant 2nd child!!!
masyaAllah...
kesian sgt kat akak tuh...
naseb bek la wife laki tuh bukan jenis backup laki.
die tak marah akak besfren aku,
tp mmg salahkan laki die sndiri.
kejadian waktu tu tegang jugak.
sbb wife die tuh da acu pisau kat laki die.

lepas bincang2,
akhirnye rombongan penyerang pon pulang...
menurut besfren aku,
kakak die tabah sgt sbb nangis sket je.
aku cakap,
jgn biarkan akak die sorang2.
aku takut akak die simpan dalam.
n mmg betul.
besfren aku terjage kul 4 am,
die tgok akak die tgah nangis...
kesian sgttt...
td aku sms akak tuh...
dlm sms pnjg lebar tuh,
aku cube bg die semangat...

n mlm tadi...
mase aku sebuk buat barang hantaran...
ade org kol hp aku...
it was one of my besfrens jugak.
die ni kawan baik lelaki aku la...
actly, da lame jugak die tak kol.
last wik die ade msg tp aku tak reply.
so aku pon angkat la.

****: Lya,ko katne [sore cemas]
aKu: aku kat umah.nape ****?
****: aku ade masalah sket la lya...[sore bertambah cemas]
aKu: nape ni??? [sore lebih cemas]
****: awek aku, *** kua ngan laki len...[sore die bergetar]

aku terdiam.mate aku berkace.baru je aku dgar sum1 close dgn aku clash,
tetibe bestfren aku pon kene tipu dgn awek die...
siyes.
aku sedih dgr sore die.die lelaki.n sore die bergetar.aku tahu die tahan sebak.

****: Lya, aku tatau nak buat ape.aku tatau nak cari sape,nak ngadu kat sape.aku kol die,msg die, die tanak angkat,tanak reply...[mcm org celaru]
aKu: hmmmm....ko ok tak neh? [ aku tahu tu soklan bodoh.tp aku pon taktau nak tanye ape]
****: aku tak bley buat pape ni...

perbualan kami pnjang sebenarnye.beberape kali kedit die abes.n aku kire mungin 30 hengget abes die kol dari celcom ke digi td...aku cube tenangkan die...aku tahu die sedih sgt kene tipu.tapi aku tahu dlm hati die, ade sket harapan yg sume maklumat diterime tu salah.

aku kesian sgt kat die...die baik...tp nape org buat mcmni...same jugak dgn kakak besfren aku tuh.die baik...tp ditipu...kdg2 aku tak paham sgt...kenapa sebuk2 nak bercinte kalu da tahu mmg jenis tak bley setia???aku bukan nak pinpoint kat sape2 ye.tlg la jgn salah faham.n3 ni untuk kak **** n besfren aku, ****.

org2 yang curang ini,
mereka tak takut ke terima balasan???
aku sendiri...
aku takut sgt nak buat benda2 blakang mR Z.
sbb tu sume benda,
sume dlm pengetahuan die...
mane aku pegi,
dgn sape...
n aku tak penah lgsung kuar dgn laki len berdua-duan.
wpon sbg kawan.
jd aku tak paham kenape ade spesis kejam mcmni.
siyes aku sedih sgt.
besfren aku tu baik sgt.
die kate,
die btau pade awek die yg aku da nak tunang.
n die pon baru start keje sbg engineer,
so die nak kumpul duit masuk minang.
pompuan tu bg green lite.
siap bawak jupe family.
tp kt blakang,
prangai mcm hape!
da la demand mtk hp 3g n mcm2!

cinta itu sifatnye suci.
tp bile bertapak di hati2 yg kotor,
kotor la ia.
jijik.
yg menjadi mangsa adalah org2 yg tak bersalah.
tahla...
jgn la ade antra kite
yg bersikap mcmni....
arini kite buat kat org,
esok luse akan kena pd kite balik...
waktu tu baru kite tahu tinggi rendahnye langit.......

antara kate2 terakhir dari ****,

"Lya,aku taktau nape org buat mcmni kat aku.takpela...nak buat macamne...da bukan rezeki aku...aku nak bace yasin.nak tenangkan diri.aku ingat esok aku nak balik kg...ko tido la dulu..."

aku sedih la.
dulu kwan aku ni byk bg semangat pd aku.
aku n **** da berkawan setahun lebih.
tp kami tak pernah jupe.
kami kenal kat fs...
aku ajak die dtg knduri tunang aku.
aku suh die bawak awek die skali.
aku tingin nak jupe die sbb da lame sgt kami kawan tp tak penah jupe....
n aku nak kenalkan die pd mR Z.
nampaknye tade harapan la die nak dtg dgn awek die...

aku harap kak **** dan **** akan diberi kekuatan.
smoge mereka akan mendapat org yg lebih baek...
sume yg berlaku pasti ade hikmahnye....

utk mR Z:thanks sbb sgt memahami.kite pertahankan kasih syg kite...hmmm...sedih...



8 comments:

inn said...

wah..siyes gile..ape kate akak pasangkan je kawan2 akak nie..mane tahu jodoh:)

Pei Pan said...

Curang neh xkira laki ke pompuan...kire kes curang ni mcm kes kne tipu gak..peipan ad gak byk dgr kes2 kne tipu neh..1. anak kwn mak uhu kne tipu...konon2 kwen ng datuk...mmg 'datuk' sggh..bercucu ntah bp..umur 'datuk' tu 56 anak kwn mak 24++..uhuhu yg ke 2. anak kwn mak gak..kwen ng laki yg konon2 kj bgs..dh g umah laki tu..cun gak ar banglony..skali ms rombongan kwen rumah laki tu bkn banglo..tp yg umah blakang banglo[umah besamamu..bkn nk kutuk..tp xpayahla tipu g2...skunk anak kwn mak yg kj laki tu jg anak! tula b4 diorg kwen mak dh suh siasat tp kwn mak pecaya blt2..dh kne br dtg ngadu kat mak..haih..dunia2..

::LiYa:: said...

inn::
eh,btul la inn!bagus idea inn...
akak tu 24,besfren akak tu plak 25!
baru betul2 sesuai.
nnti akak jarumkan.
tp bukan skrg la...
sbb masing2 tgah sedih kan...
gud idea dik!

::LiYa:: said...

peipan::
kes2 yg peinpan ckp tu kan,
nmpk sgt kawen sbb nak harte kan...
patutnye bukan tuh jd ukuran...
yg penting hati budi n plajaran...
tah la...
mcm2 skrg ni...
bile yg kene org yg rapat ngan kite,
mmg kite trase skali sedihnye...
akak pon bersedih same...
arap2 kite bukan dlm golongan org2 yg begini...

.:: PEI PAN ::. said...

a'ah..mcm keja harta uhuu..
yearp~kl org2 yg rpt ng kita kne cham tu mmg
sdh gak ah..cbt pp kanan, pp kiri rs jugak kan...apsal la eh ad manusia gtu kat dunia neh...xingat kot nnt tuhan tebalik kat dia plak ap yg dia buat tuh

::LiYa:: said...

peipan::
kalu die mmg berniat nak menipu,
mmg akan terkena la balik balasannye...
mcmne die skitkan ati org,tipu org,men kan ati org,
die akan terkena balik nnti...

MyNameIsPia said...

what goes around comes around kan. bia allah je balas ape yg derang da bwat.
;)
i doa kan u happy salu oke.

::LiYa:: said...

pia::
thanks pia!
i am heppy!
hope u r heppy too!