Tuesday, March 30, 2010

++ ttG iTu ++

siang td aku trime sms dari bff.
mintak pendapat ttg perkongsian duet hantaran.

seblom aku jwb persoalan ini,
aku nak mohon maaf dulu.
kot kot la jwapan o pendapat aku tak same ngan org len.

ok.pade aku tade salahnye berkongsi duet hantaran.
sbb duet hntaran skrg bukan angka kecik.
sume nye angka besar.
n blnja kawen bukan bende maen maen.
mmg pening kpla dibuatnye kalu tak betul manage duet.

kalu nak arapkan yg lelaki seorang menanggung semue,
mmg kesian la aku rase.

taking my case as an example:
duet hantaran aku adelah **k.
mas kawen *k.
gelang utk batal air smbhyg *k.
total sume da **k.
tmbah lg dengan knduri belah laki dlm 10k.
jd ko total sndiri la bape.
tu baru yg asas.
tak kire lg beli brg hantaran,
baju kawen,
favours,
kad kawen,
photog n blablabla.

sng cite,
bajet kawen aku bley beli sebijik rumah.
rumah jenis ape biarlah rahsie.
haha.

kalu nak biar z tanggung sorang,
lepas kawen sebulan konpom kene kejar ngan along.
[kalu z minjam kat along]
hahaha.

duet mas kawen n gelang tu adiah suami tuk istri.
so yg tu biarla z usaha sndiri.
tak payah tanye bape byk aku tlg.
aku tlg stakat yg termampu je.
tak dpt bg duet,
tlg la buatkan bunga bunga telur tuk belah sane.

aku ade dgar kes;
pompuan tanak tlg sesen pon tym kawen
sbb die rase laki tu kene usaha sndiri.
yup.aku stuju jgk.
tp sbg [bakal] istri,bukan kah jd kewajipan kite
tuk senangkan suami?
tak pyh la tlg byk byk.
tp bantuan yg kecil tu pon da bley melapangkan ati [bakal] suami.
sbb yg lebih penting adelah hidup lepas kawen nnti kan.
kalu abes sume simpanan utk mjlis kawen,
lepas kawen mari makan pasir.

jd pade aku,
tak salah bantu membantu.
tp jgn la sume pon ko support.
tu kawen free namenye.
biarlah [bakal] suami terdidik dgn rase tanggungjawab
n rase susah tuk memilikki kite jugak.

pakcik aku kawen umo 40 sbb nak kumpul aset.
skang umo die da 50 anak kecik kecik lg.
huh.tamo i.
lgpon tak elok lewatkan bende elok kan.
bukan masalah gatei nak kawen o takut dirampas.
aku pecaye pd jodoh Allah.
cume aku tanak wat dosa kering.
aku awal awal da cakap kat z.
kalu rase lmbat lg nak kawen,
kite tak payah jupe jupe.
chenta kat hp je.
jgn bohong cakap tak penah pegang tangan!
huhu.

sbb da plan nak kawen,
kerap la plak jupe kan.
hm.ajaran sesat jugak neh.
hahaha.

apepon tepuk dada tanye akal.
hidup ni kite yg tentukan.
jgn rumitkan bende yg mudah.
renung renungkan.dan slamat beramal!

2 comments:

Pei Pan said...

Pei Pan setuju. Tapi masyarakat kita tak banyak yang fikir macam akak fikir. Yang buat kenduri macam nak rak, lepas kawen hutang sana, hutang sini. Elok kawin nak mententeramkan jadi lain pulak sebab kena cari duit lunas hutang.

Banyak kes nak kawin sampai pinjam bank. Buat yang wajib, yang tak berapa nak wajib tu boleh di kawal-kawal kosnya. Yang penting mahar! Sebab mahar tu perempuan punya, orang lain tak boleh sentuh. Mahar boleh nak demand sikit =p

::LiYa:: said...

peipan::
betui3.
kwn akak tu cakap,tunang abg die tamo berkongsi pape.so abg die da separa bankrupt kuar duet kawen...sian2....