Sunday, August 7, 2011

++ ReZKi ++

bulan ni macam banyak pulak rezeki.
menang Nippon Paint contest worth RM2k.
is invited to d prize giving ceremony kat hotel subang.

then Z told me that his company trip is in october.
going to Taiwan.
boleh bawak istri free of charge.
siap dapat duit poket.
so maybe di situlah kami babymoon.
hiks.
Zareef pon ikut tau!

then 1 evening Z balik tetibe.
slalu message sblom balik.
muke berseri-seri.
dok ciom-ciom Zareef n aku.
then bawak keluar a bundle of 50 notes.
rezeki di bulan Ramadhan.
alhamdulillah.

pre-walker shoes mendapat sambutan.
alhamdulillah.
yg ready stock boleh bawak balik kampung nnti.
:)

mcm banyak rezeki........
tapi aku sedih sbb rezeki susu Zareef sangat menurun.
:'(
d fact that i'm fasting.
org cakap puasa tak menjejaskan susu unless if u r dehydrated.
n aku adelah selalu dehydrated.
selalu nak pitam.pukul 4,5 memang dah lembik-lembik badan.
:'(

ari jumaat first time bukak pose sbb sahur sikit sgt.
pukul 10am da lembik!
so berbuke la sy.
ari ahad pukul 6am da bukak pose!
sbb....sbb...
susu tade...:'(
Zareef da nanges-nanges lapar.

last week when i went back to hometown,
i went to see my gynae.
i told her dat my menstrual cycle has gone crazy.
yelah.sebulan 4 ari je tak peod.
ape kes.sian z n aku.haha.
then she suggested i stop Depo n try amik contraceptive pills.
tp bukan norriday.sbb kalau ambil norriday,
it will give me d same effect mcm Depo.
so she suggested to take Yasmin
[same yg aku ambil sblom kawen tuk betolkan peod]
but she warned me milk production will be affected.
aku discuss dgn Z n he said ok lah try Yasmin pulak.

who knows that it really affects my milk production.
sampi tade susu!!!!
a few days earlier ok lg.
sbb dose die masih rendah kot dalam badan.
masuk day 6.
tetibe susu tade.
ade la.tapi sikit sangat.
typical mum like me agak stubborn tamo bagi FM.
so i took my EBM, put it in d bottle n fed him.
Zareef ni mmg dari dulu kalau dengan mummy die,
die tanak bottle.
kalau ngan kak Mas ok pulak die.
maybe he knows; mommy is here so i want direct feeding!
so die mmg reject my EBM.
then sbb lapar, die dok nyonyot jugak-jugak sampai tertido.
adoi laaaa...

the next morning,
baru lepas sahur pon..
die nak susu tapi susu terlampau sikit!
Zareef da start ngamuk.
dengan linangan airmate i made him FM.
tried to feed him,
lagi kuat die nanges.
then mintak Z pulak yg suapkan kot mau.
nanges kuat sangat.
susu yg masuk dlm mulut tu die muntah kan balik.
siap sembur2 airliur mcm sedih sgt mamapapa bg susu x sedap.
nanges lg aku.
sian sgt.
then bile aku nak bg direct feeding,
die nangis mcm takut sgt tu FM.
6am terus bukak pose.
:'(
minum hot milk.
adelah rase susu ter'produce'.
pujuk2 Zareef baru die nak nenen.
[merajuk kuat!]
terus tertido...
siannye la..

kesimpulannya Yasmin sgt kejam!
aku dah bincang dgn Z.
nak stop la amik Yasmin.
aku boleh terime kalau rezeki susu utk Zareef setakat ni.
n terpakse topup FM.
nak buat macamne kalau Allah tentukan macamni.
tp masalahnye Zareef tanak.
takkan nak biar die lapar...
maybe Z n i will need to try other things for family plannings.
ANY other things yg tak affect susu.

nak kate tak usahe,
mcm-mcm dah buat.
makan supplement dah macam pesakit cancer telan ubat.
:(
ape org cakap elok,
cepat2 beli.
sampai badan dah bau ubat!
T.T
tp tulah.
aku anggap ni ujian.
masih berdoa n berusaha.
aku selalu cakap,
takpela kalau kene topup FM utk bulan puase.
then pastu fully breastfeed balik selagi termampu.
tp Zareef boikot FM habis-habisan.

when i read blogs pasal breastfeed ni..
i think i have these problems:
  1. mase pregnant x niat betol2 nak susukan anak.waktu tu mcm blur.bile Zareef da kluar baru bertekad.
  2. kurang minum air. aku adelah tak suke minum air banyak-banyak sbb tak suke kene kencing banyak.fullstop.
  3. slalu skip pumping sessions.yes.especially kat office sbb skrg rase malu nak pump kalu ramai sangat kat office.bunyi machine ngrenggg ngrengggg...
  4. cepat lapar tp tak reti nak isi perot.ni kes bukan di bulan pose la.di bulan pose ni aku da 3 ari tak pose tau!T.T
tu je kot.selebihnye aku masih berdoa,berusaha n tawakal!
da start letak tumbler atas kepale.so tiap kali terjage nak kencing malam-malam,
lepas kencing minum lg air banyak-banyak.so bile bangun kencing lg,minum lg.dats how it works now.
n terpakse la tak pose a few days dah kalau tgok susu tade.i have to.

technically-nye, masih fully breastfeed Zareef.
but im ready to add 1 session of FM in his meal.
everybody wants d best.
so-do-i.


3 comments:

zaza said...

hrmm.. once zareef dh bese dgn fm aku riso kalo dia tak nak bf lak. ko ada makan ubat yg bleh tambah susu? ms preggy dulu laki aku beli product blackmores utk breastfeeding. alhamdulillah susu melimpah ruah.tp kalo ko dh kata segala jenis mak nenek ubat ko telan tak berhasil gak. tu dh takdir tuhan.

psl family planning.. aku rs ko amik la yg implant tu. rsnya utk 3 tahun. aku tak pasti pulak effect susu atau tak.

Mrs IjaL said...

sedih lak aku baca blog ko..period aku pun gile dah skrg sbb depo..last period on mei...tu pun 3minggu...lama betul...pastu sampai skrg xperiod2...aku dah ambik 2nd injection 13 july aritu...so far susu sama je sbb aku kuat makan kot mnum pun kuat...then aku tak direct baby...aku sendiri terpaksa control mood utk kuarkan susu...epm lagi susah dear...tak pe insyaallah semoga susu ko bertambah aminnn..sian kat zareef reject fm....

::LiYa:: said...

implanon mmg utk 3tahun.tp ritu mcm takut nak ambik sbb die nk insert bwh kulit kan.mcm ngeri.aku nak bncg balik ngan gynae whether effect susu ke x...

aku ade milk booster fenugreek.aritu mmg ok.ni sbb aku amek yasmin ni.tu yg susu drop gegile.so aku da stop yasmin 3,4ari ni.alhamdulillah susu da ok semule..

btw thanks za!=)